Monday 20 October 2014

PAVLOVA !!




Bahan-bahan
4 biji telur putih (gred A)
1sudu teh cuka
1 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan gula kastor (ikut resepi guna 1 cawan)
sedikit esen vanilla
buahan segar seperti strawberry, kiwi, anggur, peach dll (rekemen buahan yg masam)
1 cawan whipping cream

Cara-cara
Pukul telur putih sehingga berbuih dan kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga habis serta esen vanilla dan pukul sehingga bertanduk @ meringue (apabila mangkuk kita terbalikkan adunan tak jatuh). Kemudian masukkan tepung jagung dan cuka dan gaul sehingga sebati menggunakan spatula.


Ambil kertas baking paper buat bulatan menggunakan loyang kemudian terbalikkan baking paper. masukkan adunan pavlova dalam plastik atau piping beg dan paipkan pavlova mengikut bulatan yang telah kita lukiskan atas baking paper tadi, atau ikut kreativiti kita yer.. setelah selesai, bakar pavlova pada suhu 150 celcius selama 1 jam atau lebih dan pavlova kelihatan keperangan. bila dah masak... tutup oven dan jangan keluarkan pavlova biar dia sejuk dalam oven. Ini bagi mengelakkan pavlova kita crack atau pecah.

Pukul whipping cream sehingga bertanduk dan paipkan atas pavlova. Susun buahan ikut kreativiti kita. Ok siap.. Jom makan..

No comments:

Post a Comment